tisdag 17 oktober 2017

Valpar på väg och en mammig Wynja


 
Wynja är nu konstaterat  dräktig. Veterinären såg fyra små valpar i magen med ultraljud. Matte var med och fick se de glädjande bilderna. Kanske Wynja till och med döljer en femte? Ja vi får se hur många det blir när det är dags för valpning.
Antalet är inte det viktiga utan att det går bra och utan komplikationer för både Wynja och valparna.
Har insett att det är mycket som ska fixas runt en dräktig tik. Vi har sett över försäkringarna. Det blev till att byta bolag då det vi hade inte hade veterinärvårdsförsäkring på valpar under 6 veckor. Nu har vi en avelsförsäkring som täcker både detta och dolda fel för valparna upp till 3 års ålder. Det blev dessutom billigare än i det förra bolaget. Inte ofta som något blir bättre till lägre pris men här blev det skillnad åt rätt håll.
Valplådan jag gjorde till Stina för 9 år sedan har plockats fram och gjorts iordning. Nu blev den vitmålad och passar Wynja som handen i handsken. Vi påbörjade tillvänjningen direkt. Kunde inte blivit bättre. Hon tog den som sin direkt och ockuperar den ständigt då hon vilar/sover. Ja ibland gör hon ju utflykter till soffan och sängen. Det går ju inte att bryta gamla mönster helt.
Det som återstår är att måla hyllan som delvis ska ligga som ett hylla på lådan. En plats dit hon kan fly då valparna blir lite större och mer krävande....
Håller också på att fixar paneler att ha längs väggen i valphagen så att de små inte tuggar i sig tapeterna. Stinas valpar slickade i sig en hel del av tapeten uppe i Halåsen för 9 år sedan. Då hade vi bara kompostgaller mot väggen. Kompostgaller sägs ju vara en uppfödares bästa vän och det stämmer nog till viss del. Men inte hjälper det att ha mot väggarna. Vis av de erfarenheterna så blir det panel mot väggen och kompostgaller resten av valphagen. Vi planerar att ha valprummet i gästrummet så att kullen hamnar centralt i huset.
 

Bäst att passa på och ta en bild på den lilla damen innan magen syns. Det gick fort för bara några dagar efter att denna bilden togs så gick det inte att missa att hon är dräktig. Det syns på hela hennes utstrålning och kropp att hon gått en bra bit in i dräktigheten.
Det är ju inte alls långt kvar tills dess att Wynja ska ha sina valpar. I mitten av november beräknar vi att flocken utökas med ett antal brun/vita små knyten. Sedan gäller det även att hitta bra hem till de små då de  blivit åtta veckor.
Vi väntar även på godkännande av kennelnamn från SKK. Att hitta på namn utifrån ett tema är riktigt roligt. Ulla hade en idé som jag tycker var riktigt bra. Sen gäller det bara att få till det så att namnet passar in på valpens personlighet. Det vill säga rätt namn till rätt individ och det fixar Ulla galant. Inte det minsta orolig.
Det är härligt att se hur Wynja förändras både vad gäller tillväxt och utvecklas mentalt. Hon blir mer och mer mammig i sitt beteende. Det är riktigt roligt att se hur hon förändras och utvecklas i sitt beteende.
Höstfärgerna har kommit mer och mer och lyser verkligen upp naturen med sin mångfald av nyanser. Är härliga dagar då solen skiner men även lite småmysigt då det är mulet och kylslaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar