fredag 18 juli 2014

Värme, bad, kultur, snabbare fart, snickerier och ett rackarns pumphaveri.

Sommar och värme är ju inte en riktig sommar utan lite bad för de pälsklädda. Under vistelsen i Jämtland var det ju inte ens att tänka på att bada. Varken för de fyrtassade eller oss hominider.
Men värmen mötte oss då vi väl kommit hem.
Wynja simmade som om hon aldrig gjort något annat. Lite försiktigt och fin i kanten simmade hon runt. Av någon anledning så sökte hon sig ut i vassen om man tappade blicken från henne ens en kort stund. Har väl med hennes genetiska arv att göra kanske.
De andra två var ju mer vild än tam, precis som vanligt. Utan pardon kastade de sig ut för att apportera utkastade föremål. Bra träning för dem alla tre. För att inte tala om vad skönt de måste ha tyckt det var att få svalka av sig en stund med bus och lek.
 De två mer rutinerade badflickorna simmade långt ut för att hämta utkastade "leksaker". Både var för sig och tillsammans. Den yngre damen började även hon till slut att springa både i och ur vattnet.
Alla var vi nöjda när vi åkte från den lilla badstranden vid Hampetorp. Vi har nog haft tur för så här långt har vi alltid varit ensamma på den platsen vilket underlättat bad med lösa hundar. Den ligger perfekt till. Bara en kort rastning på vägen dit och sedan är det bara att kasta sig ut i den svalkande Hjälmaren.
 På en av våra små utflykter svängde vi in och tog en fika på Lännäs forngård. Ja, faktum är att vi var och rekade redan söndagen före eftersom de tyvärr bara har öppet på söndagar.
Det var verkligen njutbart att sitta och fika hembakt bröd och kaffe i en gammal och rogivande miljö. Vi blev till och med medlemmar i hembygdsföreningen i Lännäs. Kan det vara ett tecken på att vi börjar bli gamla eller visar det bara att vi bryr oss om vårt kulturarv?

Den lille hårige av hin njuter av livet. Han har blivit lite smalare av all utevistelse och jakt men lite godsaker vill han ändå trycka i sig. Som till exempel att slicka rent husses youghurtskål efter mellis.
Linus har ju en så avslappnad stil som till och med skulle göra "Jabba the Hut" grön av avund. Vår lillkille kan verkligen konsten att njuta av livets goda stunder.

En bromsfälla är införskaffad till att fånga så mycket broms och annat oknytt som det bara är möjligt. Den är uppsatt mellan agilityplan och en av hästhagarna. Sista veckan har varit otroligt rik på dessa bitande marodörer. Hästarna har nästan varit hysteriska emellanåt. För att inte tala om den Bolltorpska snickaren som fått ett helt gäng med bett. Tur att jag inte är så känslig som exempelvis Ulla. Hon svullnar upp rejält där de flygande kräken tagit sig en mumsbit. Märkligt att de ens försöker då hon hinner dräpa kräken innan de ens kommit undan med bytet.
Kanske fällan även fungerar på de ofrivilliga bromsar som jag och hundarna gör på agilitybanan. Verkar nästan så, för efter det att bromsfällan satts upp så har farten på banan ökat markant......
 Trappan till altan är nu i stort sett färdig. Saknas bara några brädbitar på översta steget på utbyggnaden. I den hitre delen av trappen på bilden så är det till vänster förvaring för exempelvis mindre trädgårdsredskap och grillutensilier medan det i den högra delen kan förvaras stolsdynor med mera. Ulla fick idén om att varför inte utnyttja utrymmet under trappen till något praktiskt?
Så för mig var det bara att börja bygga och realisera hennes smarta idéer. Skönt att slippa släpa dynorna in och ut eller ha en stor låda på altanen. Utrymmesbesparande så det heter duga. Hon är smart min fru.
På tisdagskvällen drabbade olyckan Bolltorp. Vid 22 tiden var vi plötsligt utan vatten. Trots idoga försök så gick det inte att väcka liv i vattenpumpen. Den hade helt sonika gett upp sin funktion och förklarades snabbt som utrangerad. Fint att få ett akut problem så här i semestertider....
Efter idogt ringande på onsdagens morgon, sökande efter tillgänglig rörkrökare/reparatör hittade jag en som håller till bara ett par kilometer hemifrån. Han kunde dessutom komma på torsdagsmorgonen och fixa problemet. Han hade dessutom en hel pump hemma. I och för sig en begagnad men vad gör det. Det blidde vatten redan vid 10 tiden! Dessutom med bättre tryck än tidigare.

Först så här efteråt inser man tydligt hur beroende av vatten vi är i det moderna samhället. Vi var utan vatten i 36 timmar. Vi klarade oss bra eftersom vi hade poolen ute att tvätta oss i och ta vatten från för att fixa spolning på toa. Om vi inte hade haft det så hade det blivit betydligt krångligare. Det enda vi behövde hämta vatten till var för djuren och matlagning. Kaffe och dricksvatten.
Nu har vi en pump som lär hålla ett bra tag till i alla fall.

Shit happens! Men inse att problemen också ger möjligheter och väcker insikter...