lördag 20 oktober 2012

En brinnande höst

Utan att överdriva så kan man verkligen säga att hösten brinner på Bolltorp i dubbel bemärkelse. Trots ihållande regn så bränns gammalt hö och halm, längs vägarna "brinner" lönnarnas löv i alla nyanser. Från guldgult till eldrött. Då jag kör bil så ser det nästan ut som om jag kör genom en brinnande tunnel. Det är riktigt vackert, nästan så att det gör lite ont
Våra kastrerade honkatter, Millan och Puma verkar återhämta sig bra efter operationen. Nu slipper man riskerna med att stoppa in p-piller i deras munnar som vaktas av x-antal sylvassa tänder. Och inte heller har vi kattor som skrikande kryper fram och bjuder ut sig till hundar och allt möjligt om man nu skulle glömma att ge dem pillren. Lugnet lägrar sig alltså på kattfronten. Det enda som återstår där ar att kastrera lillpojken Linus. Men det får vänta ett par månader så han kan växa på sig lite.

Stalldörrarna är nu klara och grundmålade. De ligger på loftet i väntan på att målas svarta på framsidan och sedan monteras på plats.
Här ser ni eldmästaren Kalle gå runt för att hö/halm ska ta sig ordentligt. Lite jobb om man vill att det ska brinna lite snabbare och inte ryka alltför mycket. Alla våra kläder åkte sedan i tvättmaskinen eftersom både jag, Kalle och Jessica luktade som mordbrännare när vi kom in.
Efter ett idogt eldande fick hundarna lite aktivering i en av hagarna. De fick leta upp sina "kampapporter" som jag gömt bland stenrösena i den leriga hagen. De blev tvärnöjda med att få jobba lte med skallarna. När vi kom in så åkte de i duschen för att spolas/schamponeras så att lera och röklukt försvann från deras mjuka pälsar. Apporterna åkte i tvättmaskinen de de var fulla av lera och hundarnas glädjedräggel.
På kvällen låg jag i soffan, omgiven av päls och lugnande hjärtslag. Linus i knät och Stina och Griima på varsin sida tryckta mot mig. Känner mig verkligen älskad och fylld av harmoni. Känslan av lugn fick mig att tänka på en dikt som jag satt och skrev då jag var med dotterns klass på utflykt. Jag satt eldpost på natten då vi föräldrar fixat ett krontält för dem att sova i på natten. Det tog ungarna ett tag att komma till ro men sedan var det så där mysigt det bara kan vara i ett tält med en sprakande kamin. Ensam med tystnaden som bara stördes av snusandet från 16 st 8-åringar som sover efter en aktiv dag. Samma lugna känsla som jag hade då hade jag ikväll då jag var omgiven av mina pälsklingar.

Det är fridfullt att sakta vandra i skogen.
Det är fridfullt att sitta och se solen gå ner,
bortom en spegelblank sjö.
Det är fridfullt att stirra in i en brasa,
höra knastret, och drömma sig bort.
Det är fridfullt att se in i ett sovande barns ansikte.
Så oskyldigt och obekymrat.


I morgon blir det upp tidigt för att träna agility med sessorna i Labbetorps ridhus. Känns som en riktigt bra start på en söndag.

torsdag 18 oktober 2012

Det rör på sig i Bolltorp

Med dotter och svärson på plats i Bolltorp så har faktiskt inspirationen och motivationen att dra igång diverse projekt mångdubblats
Så här blev det efter att vi lyft upp hö på loftet och fixat ordentlig belysning. Kvar är bara att rensa bort det sista av det gamla höet och sopa bort damm med mera.
I dag påbörjade vi projektet "nya stalldörrar". Vi blev klara med stommarna och klä insidorna med råspont. Över den lilla öppningen på den högra dörren skall det monteras en kattlucka så missarna har fri tillgång till stallet och kan hålla detsamma rent från möss och annat oknytt. I morgon blir det isolering och utsidor på plats.
Häromdagen snickrade Kalle och jag ihop en lucka till loftet av spillvirke som låg ute i vagnslidret. Det blev en bra tilltagen öppning som det blir enkelt att skicka höbalar igenom. Kanske ska börja ta upp beställningar och snickra luckor. Den här blev riktigt bra.

Linus och Gizmo har blivit riktigt bra kompisar. Både då det gäller vila och lek. Då de leker far de fram som galningar runt i hela huset. Det smäller och dundrar, mattorna far och de fräser uppmuntrande till varandra.
Det har tagit ett tag men Stina har faktiskt börjat släppa efter på sin roll som ordningsman. Märks att hon har det svårt ibland då de två buspojkarna far förbi framför nosen på henne. Peppar, peppar hon låter dem ändå vara. Förra veckan så var hon snabbt framme och talade om att de skulle ta och lugna ner sig..
Segersjö hundsällskaps bana är flyttad till ridhuset i "Labbetorp". Jag och hundarna var där och tränade i söndags och vi hade jätteroligt. Det var också roligt att prata lite både strunt och allvar med trevliga träningskamrater. Njuter fortfarande av sötman från tävlingen i Frövi.....