fredag 1 januari 2016

Barmark, jul, spårväder, snö och barnbarn.

En grön jul utan snö att flytta. Avsaknaden av snö gör att det blir helt andra möjligheter till sysselsättning. Tänker tillbaka på tiden vi bodde uppe i Jämtland. Visst det var oftast en vit jul men hur många timmar svettades man inte ute i kylan med snöröjningen på Halåsen. För att inte tala om den tid det tog med ved och pellets för att få värme i kåken. Annat nu. Blir mycket tid till annat och kroppen mår framför allt bättre. Längtar inte tillbaka alls, bara efter dotter med fästman och barnbarn. Men det är inte platsen som saknas, bara vissa personer.
 Viltspårprov till exempel är inte att förakta. En ganska ny syssla jag tagit upp med Wynja under det här året. Hon är duktig och vi har roligt tillsammans.
Wynja har redan lagt sig till med lite spårmeriter. Godkänt anlagsprov och 1:a pris i öppenklass.
 Det är spännande att gå bakom, hålla i linan och läsa henne då hon spårar och jobbar sig mot klöven i spårslutet

Detta har nog varit den lugnaste julafton jag upplevt i hela mitt liv. Helt allena hemma med hundar, katter och hästar. Ulla på jobbet hela dagen. De har sådana där vansinniga 12 timmarspass på hennes jobb. Nu har hon haft två sådan på raken men nu är hon ledig en vecka.
Om några dagar kommer även de bästa ner från Östersund och lyser upp vår tillvaro. Det kom till och med lite snö precis innan de kom så det blev ett vinterbesök. Dock snöade viltspåret in.
Intressanta och givande diskussioner har jag haft med Maximilian under de gångna dagarna. Vet inte om vi förstår varandra rent språkligt men mimiken går inte att misstolka. Vi är ganska tighta jag och Maximilian efter bara några dagar.Det har varit fantastiskt att ha dem på besök i några dagar
Ulla tog den här bilden på Wynja innan snön kom. Det blir denna bild som kommer att sättas in i kooikertidningen i och med att hon blev utställningschampion. Både Svensk och Norsk!
 
Nyårshoppet för Segersjö hundsällskap gick av stapeln på förmiddagen på nyårsaftonen. Ett perfekt sätt att aktivera hunden en sista gång 2015. Passar bra med hundar som är både tillfreds och lugna en nyårsafton. Fick några lopp filmade samt nästan hela lagloppet. "Den Bolltorpska femman" bestående undertecknad, Ulla, Stina, Griima och Wynja gjorde bra ifrån sig. Ingen placering men vi hade vansinnigt kul på banan. Film från begivenheten härunder.

Den "Bolltorpska femman" var ganska trötta efter tävlandet så det planerade nyårsfirandet passade alldeles utmärkt. Att se småkronorna piska Canada i JVM var en bra inramning av ett annars väldigt lugnt firande, eller rättare sagt avslutande av det gamla 2015
 
Det enda som störde vårt lugna nyårsfirande var de som inte kunde hålla sig inne och ta det lugnt.
Från cirka 23.30-01.00 small det nästan kontinuerligt horisonten runt. Tack vare kyla, klar luft och avsaknad av vind så hördes och syntes det mer än det brukar. När jag var ute och tittade till hästarna så gick tankarna tillbaka till de filmklipp man sett från Bagdad under flygbombningarna.
Det enda som saknades var spårljus som for upp mot himlen och jetmotorer som tjöt uppe i luften.
Personligen har jag svårt att förstå hur folk kan lägga så mycket pengar på något som förstör miljön och dessutom skrämmer skiten ur både människor och djur.
 
På det Bolltorpska godset har vi det ganska bra förspänt. Hästarna var bara lite störda av det fjärran smällandet. Stina var den som inte alls gillar det här med smällare. De andra verkade inte bry sig nämnvärt mer än att de blev lite oroliga på Stinas reaktion. Har full förståelse för de som har hundar och andra djur som är livrädda för smällare. För att inte tala om de människor som kommit till Sverige från krig och förföljelse. De trodde väl att kriget kommit ifatt dom eller fick återuppleva hemska trauman på grund av andras förtjusning i blixtar och dunder...
Hoppas Örebrokommun vågar följa andra och förbjuda fyrverkerier. Är dock skeptisk då de själva brände av ett rejält skattefinansierat sådant inne i centrala Örebro.......undrar om de når sina miljömål vad gäller utsläpp och buller.
Jag är ingen förbudsmänniska men vissa saker kan inte alla hantera då det så kallade sunda förnuftet är så jälla flexibelt hos en del. Det vill säga att den intellektuella spänsten hos en del har en mycket stor utvecklingspotential. Gäller även beslutsfattare som inte har modet att sätta ner foten.
 

Gott Nytt År på er alla

och var rädda om varandra