onsdag 6 juni 2012

Äntligen blev det tillökning i hagen.

Klockan 01.20 i natt ringer mobiltelefonen ilsket på nattduksbordet. Sömndrucket svarar jag och möts av en upprörd Ulla i andra änden. "Kom ut till stallet, Tinna fölar och jag behöver hjälp".
Det var bara att kasta på sig kläderna och masa sig ut. När Ulla förklarat vad som hänt så klarnade det lite. Ringde runt och sökte jourhavande veterinär, vilket inte var det enklaste. Till slut fick vi tag i en och Ulla kunde prata med honom. Trots att det varit en jobbig fölning så hade Ulla hjälpt till på helt rätt sätt, vilket jag inte är ett dugg förvånad över. Hon är duktig min Ulla, så samtalet med veterinären var nog mer en koll på om hon gjort rätt mer än något annat. Att hon ville ha ut mig i stallet var nog bara för att ha någon att prata med. Rent praktiskt så fanns jag bara på plats. Typiskt Tinna att föla i boxen mitt i natten. Alla de andra stona som vi tagit föl på har fölat i hagen på förmiddagarna. Men Tinna har varenda gång fölat mitt i natten och i boxen vilket bara det är lite av en stressor då det är lite svårt att få kontakt med veterinär om det skulle skorpa till sig.

Efter någon timma i stallet gick vi in och sov ett par timmar igen innan det var dags att gå ut igen. Denna gång för att ta ut hästarna i hagen. Trots att jag inte fått sova ordentligt i natt så stog jag och smålog mest hela tiden då vi tagit ut Tinna med föl i hagen. Det var riktigt så man såg livskraften och livsglädjen hos det lilla livet. Skutta runt lite för att testa kroppskoordinationen som inte var den bästa, upptäcka världen och snutta i sig lite mjölk ibland.Då Tinna och fölet fått lugna sig i hagen själva en stund så tog vi ut de andra. Hrisla och Gandur for omkring som jehun för att fira nationaldagsfölet innan de lugnade ner sig och allt var lugnt och sansat som vanligt.
Något försenat hissades de svenska färgerna över Bolltorp och en bastant frukost intogs i lugn och ro.

söndag 3 juni 2012

Bland unghingstar, tjurar och agilityhinder.

Ulla har ju släppt Hamdir på bete med en unghingstflock. Nu är ju avståndet till den där flocken inte så långt vilket gjorde att vi i lördags tog med oss hundarna på en promenad över på andra sidan Segersjövägen. Där ligger en härligt stor hage för hästarna. Det tog oss nästan en halvtimma att hitta rätt på flocken i denna jättehage.
Naturligtvis så var hästarna längst bort i den enorma hagen. Det var en häftig upplevelse att stå mitt i då flocken rörde sig runt. Hundarna var helt lugna tills dess att hästarna kom lite väl nära. Då morrade de lite och då drog sig hästarna undan. Till saken hör att det i samma jättehage även går en flock med ungtjurar. Hingstarna och tjurarna håller sig på varsin kant och ser till att det finns gott om manöverutrymme mellan flockarna. Tjurarna är dessvärre än mer nyfikna än hingstarna och då räcker det inte med att morra lite för att få dem att dra vidare. Både Stina och Griima började med att morra varnande men det slutade med att de fick stormskälla och göra utfall för att tjurarna skulle backa och lämna oss ifred. Efter det så höll de sig på behörigt avstånd med någon form av respekt för de skällande små vovvarna.

Kopparbergs BK genomförde idag DM för bland annat agility. Då jag kom dit så blev jag väl inte direkt imponerad. Allt eftersom tävlingen led och jag pratat lite med arrangören så fick jag förståelse för varför det var som det var. Med de förutsättningar som de hade, lyckades de få till en bra tävling där Örebro BK till slut knep lagsilvret. Agilitybanan var mer än lurig då själva banan var 25x30 meter med 22 hinderpassager. Trångt om utrymme med andra ord. Domaren hade väl inte lyckats så där himla bra då det var stor skillnad på svårighetsgraden mellan hopp och agilityklasserna. Hade varit mer rättvisande om de legat på ungefär samma nivå. Nollor var det inte särskilt många av i någon av klasserna. Vädret var varken på arrangörens eller de tävlandes sida. Rejäla regnskurar blandat med lite lättare nederbörd följt av kortare uppehåll. Vädret var nog en bidragande orsak till att folk till en början var lite negativa men då de känt på underlaget så blev det bättre.
Underlaget var bra, fast men ändå mjukt och fjädrande. Själv hade jag trots fyra starter inga problem med knäna alls. Jag vet inte vad man ska kalla underlaget? Det var varken gräs, grus, jord eller spån. Mer en kombination av allt och det dränerade ner regnvattnet bra för det blev tots all nederbörd inga pölar eller lerhål.
Griima blev diskad i båda loppen. Stina började agilityloppet med att springa förbi slalomen som var hinder 2 och sedan hoppa ett hinder fel vilket helt och hållet var mitt fel. Varför höll jag ut armen istället för att hålla ner den. Självklart tog hon då det yttre hindret vilket gav en diskning. I hopploppet så gjorde hon en klockren nolla, det är det loppet som är på filmen här ovan.

Hemma i vagnslidret hänger ett dyngsurt tält på tork. Det känns bra att ha tillgång på bra utrymmen en dag som denna. Vi slipper ha en massa blöta och skitiga tältdukar inomhus. Efter att ha kollat på filmerna från DM så ska jag innan tävlingen i Frövi den 9 juni träna Griima på kontaktfält. Idag så passerades balansbommen tre gånger och hon tog inte ett kontaktfält vid nedgångarna. Tack till Erika och Malin som filmade och gav mig förutsättningar att kunna analysera loppen.
I morgon måndag och ny arbetsvecka vilken kommer att vara kort-kort. En helgdag och en studiedag vilket gör summa summarum tre arbetsdagar att ta tag i. Och i morgon kanske Tinna fölar. Ulla går ju i väntans tider och vill att hon ska föla så fort som möjligt nu, helst ett sto....