lördag 19 november 2011

November och putsning av hagarna.

Slutet av november och här sitter jag och kör traktor med slaghack och putsar hagarna. Det är inte utan att det känns som om tiden är ur led när man sysslar med höstbruket mitt i vintern. Ja vinter och vinter. Enligt kalendern så stämmer det nog men inte om man går enligt vädret, då är det en bit kvar till vintern. Idag har det varit helt underbart väder.
I traktorhytten blev det riktigt varmt av solens strålar där jag for fram och åter i en av sommarhagarna. Skopan fick agera som solskydd och som ni ser på bilden så skiljer det verkligen före och efter. Till vänster - före och till höger - efter. När hela hagen var klar såg det kanonbra ut.
En bild över huset från en hittills icke publicerad vinkel. Trots att det inte var särskilt roligt att sitta i traktorn under fyra timmar så ger resultatet en rejäl tillfredsställelse. Växtlighetet klippt, ojämnheter utjämnade samt hästskiten sönderslagen och spridd. Bara för våren att ta tag i ny växtlighet och bete.
Under tiden som jag satt i traktorn och fixade för hästarnas nästa betessäsong så var Ulla ute och red både Hrisla och Gandur. På bägge turerna tog hon med sig Stina och Griima som fick yra runt som galningar. Det blev riktigt nyfikna när Ulla red förbi där vildsvinen haft legor och bökat runt på ett fält. Tyvärr så har de ett vandringsstråk precis utanför vår markgräns.
Det börjar ju mörkna redan vid fyratiden så då gick vi in och tog en fika. Stina smög upp i soffan och slocknade. Griima smet upp för trappan och okkuperade sängen där uppe. När jag var uppe och kollade så blev jag förvånad över hur lång hon kan bli då hon sträcker ut sig.
Morris, våran älskade grå har nu varit borta hemifrån i mer än fem veckor. Jag undrar om det hänt något eller om han bara valt att flytta hemifrån? Med tanke på att han är så matglad är ju risken stor att han blivit "inmatad" någonstans. Oavsett vad så skulle det kännas bättre att få veta så att man slipper fundera. Fantasin skenar ju iväg då vi har så mycket olika djur runt gården. Räv, vildsvin och ormvråk. Vi får väl se tiden an. Han är i alla fall väldigt saknad.

söndag 13 november 2011

Fars dag och kvigjakt!

Fars dag inleddes med en rejäl sovmorgon. Ulla agerade som dotterns förlängda arm och fixade fram både present och mysfrukost. Trevligt att bara vara en söndagsmorgon.
Den långa sovmorgonen gjorde att jag missade agilityträningen men det visade bara att jag verkligen behövde en rejäl slapparmorgon.

I går började jag "putsa" hagarna. Vinterhagarna blev klara och en av sommarhagarna påbörjades, vilken jag fortsatte med idag. Då jag satt i traktorn och skumpade runt i maklig takt så såg jag att de som har kvigorna på marken som gränsar till vår var där och rände runt. Det visade sig att de försökte driva in de två kvarvarande kvigorna i boskapstransportvagnen. De två hade vägrat ut sig under 2 veckors tid men nu skulle de med.
Vis av erfarenheter vad gäller tjuriga hästar så anslöt jag mig till "jaktlaget". Jag hade inte en aning om att kor kunde vara så jäkla snabba. Dessutom så hade den ena av dom en väldigt fin trav, åtminstone om jag får tycka till. Påminde väldigt mycket om Stinas vägvinnande travstil. Efter ett flertal försök där vi alla sedan var löddriga lyckades vi med hjälp av en fyrhjuling få in de små liven. Det höll på att gå riktigt illa för ena sonen i huset. Han blev träffad av en förbi ilande komage i huvud och axel och roterade runt i en icke bedömbar piruett. Han hade en sagolik tur och det var inte utan att jag började fundera på vad jag utan att bli tillfrågad hade erbjudit min kropp till. Men som tur var så var det inga fler tillbud.

Efter lite uppfriskande kvigjakt var det bara att sätta sig i traktorn och putsa färdigt den påbörjade sommarhagen. Bara 2 hagar kvar men det får bli nästa helg och då ska jag inte glömma agilityträningen i ridhuset.....